In het tweeluik over “Burgerinitiatieven, Gemeenten en Financiering” bespreken we in twee webinars de resultaten van twee jaar onderzoek. Centraal in het eerste webinar staat de invloed van financiering op maatschappelijke waarde van initiatieven. In het tweede webinar bespreken we wat deze inzichten betekenen voor beleid, financieringsinstrumenten en impactmeting van initiatieven.

Dit webinar is de eerste in een tweeluik over “Burgerinitiatieven, Gemeenten en Financiering” waarin we de resultaten van twee jaar onderzoek bespreken. Centraal in het eerste webinar staat de invloed van financiering op maatschappelijke waarde van initiatieven. In het tweede webinar bespreken we wat deze inzichten betekenen voor beleid, financieringsinstrumenten en impactmeting van initiatieven.

Programma
00:00 Welkom en panelgesprek met Jelle van Aanholt (HvA), dr. Erzsi Meerstra-de Haan (RUG) en Vinitha Siebers (VU) over de volgende drie vragen:

00:08:00 Hoe zien initiatiefnemers en professionals de maatschappelijke waarde van initiatieven?
00:20:00 Wat is de invloed van verschillende financieringsvormen op het zeggenschap en eigenaarschap van initiatieven?
00:34:00 Wat is er nodig binnen een gemeentelijke organisatie om innovatieve financieringsvormen zoals crowdfunding in te zetten?
00:45:00 Vragen en discussie met de deelnemers

Over de sprekers
Graag introduceren we de drie sprekers en sturen we je via deze link artikelen toe die je ter voorbereiding kunt lezen. Dit is uiteraard niet verplicht.

Jelle van Aanholt werkt voor het Centre of Expertise Urban Governance & Social Innovation aan de Hogeschool van Amsterdam. Hij is onderzoeker in het Civic Tools-project naar crowdfunding bij burgerinitiatieven. Daarnaast doet hij onderzoek naar participatieve planvorming, onder andere in Amsterdam-Zuidoost. Van hem kunt u hier een (nog ongepubliceerd) artikel lezen over de opbrengst van het Civic Tools-project, waarin hij de gevolgen van crowdfunding voor de zelfstandigheid van initiatieven beschrijft.

dr. Erzsi Meerstra-de Haan is in 2019 aan de Rijksuniversiteit Groningen gepromoveerd op een onderzoek naar burgerinitiatieven in krimpgebieden. Momenteel werkt ze als post-doc aan de faculteit Economie en Bedrijfskunde van dezelfde universiteit. Via deze link vindt je een artikel in Rooilijn waarin ze onderzoekt wanneer ambtenaren een burgerinitiatief als succesvol beschouwen.

Vinitha Siebers werkt als promovenda en docent aan het Zijlstra Center van de Vrije Universiteit. Daar verdiept ze zich in de gevolgen van participatie voor de dagelijkse werkpraktijk van gemeenten. Daarnaast werkt ze als praktijkgericht onderzoeker voor het Kohnstamm-instituut. Op PlatformOverheid kunt u lezen over haar onderzoek naar co-creatie, waarbij ze Zeist (NL) vergelijkt met Roskilde (DK).