Financiële verduurzaming van maatschappelijke initiatieven
Dit artikel biedt wijkinitiatiefnemers en gebiedsprofessionals handvatten om te komen tot een duurzaam business model met maatschappelijke meerwaarde. In een case study wordt een wijkinitiatief uit Rotterdam-Zuid uiteengezet waarin de (arbeids)participatie van bewoners wordt bevorderd als oplossing voor de hoge werkloosheid die er heerst. Dit wordt gedaan aan de hand van vijf stadia van Nidumolu e.a. (2009) om duurzaam te innoveren. Belangrijke aspecten die hierin aan bod komen zijn het belang van de interactie tussen de leefwereld, en de systeemwereld, de wenselijkheid van hybride verdienmodellen en de relevantie van de maatschappelijke meerwaarde van een initiatief.
Lees meerLessen van vijf jaar civic crowdfunding
Ruim 5 jaar worden maatschappelijke initiatieven in Nederland gerealiseerd via crowdfunding. Een relatief nieuw instrument dat niet alleen zorgt voor financiering, maar ook voor grotere betrokkenheid rond en bekendheid van initiatieven. Maar hoe staan de projecten die via crowdfunding werden gerealiseerd er een paar jaar later voor? Zijn ze duurzaam?
Lees meerMakelaars, offline matches en crowdfundingkennis
Wat zijn de uitdagingen als je lokaal maatschappelijke initiatieven mogelijk wilt maken met crowdfunding? En met welke acties integreer je crowdfunding in het beleid, vergroot je het eigenaarschap bij gebiedsprofessionals en maak je het relevant voor maatschappelijke partners om ook mee te doen?
Lees meerGemeenten en Civic Crowdfunding
Gebiedsprofessionals zijn op zoek naar alternatieve manieren waarop zij bewoners kunnen helpen om tot financiering van initiatieven in hun gebied te komen. Hoewel crowdfunding in algemene zin al wat langer bestaat, is er nog weinig kennis en ervaring met civic crowdfunding.
Lees meerSteekproefonderzoek onder initiatiefnemers
Hoe kijken de initiatiefnemers terug op hun crowdfunding-activiteiten
Lees meerCivic crowdfunding is niet alleen een speeltje van zelfredzame burgers
De opkomst van civic crowdfunding biedt mogelijkheden voor gemeentelijke overheden die burgerinitiatieven willen stimuleren. Maar slaat civic crowdfunding vooral aan bij een beperkte groep relatief hoogopgeleide burgers? De Hogeschool van Amsterdam onderzoekt dit.
Lees meer