Gert-Jan Maas Programmaleider Sociaal ondernemerschap - Hogeschool van Rotterdam
30 november

Hoe meet je de impact van maatschappelijke initiatieven? In de afgelopen jaren zijn verschillende tools ontwikkeld waarmee je als initiatiefnemer, sociaal ondernemer of gemeente kunt meten wat de maatschappelijke meerwaarde is van je project. Hieronder vind je een overzicht.

Impactscan

De impactscan is een tool van CityLab010 (gemeente Rotterdam) om initiatiefnemers te ondersteunen met het meten van doelen en de impact van hun initiatief. De impactscan is behulpzaam voor gebiedsprofessionals om in gesprek te gaan met initiatiefnemers over hun plan en om inzichtelijk te maken op welke manier het initiatief het verschil kan gaan maken in de wijk. Download hier de volledige impactscan.

 

Impact meten voor beginners

Welke tools kun je inzetten om impact te meten? Welke stadia van impactmeten kun je onderscheiden? ‘Het impactpad’ kan worden gebruikt door gebiedsprofessionals om initiatieven een volgende stap te laten zetten op weg naar een succesvol innovatie-ecosysteem. ‘Impactpad’ is ontwikkeld door Impact Centre Erasmus samen met Avanceimpact en Social Enterprise NL. De digitale brochure ‘Het impactpad’ vind je op https://impactpad.nl/ In opdracht van de drie ministeries (Buitenlandse Zaken, Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Economische Zaken en Klimaat). Download hier het artikel Impact meten voor beginners met een samenvatting.